Ingrediente compot de caise:
1 kg caise
300 - 400 g zahar
1 l de apa
Modul de preparare a retetei:
Pentru compot proaspat de caise:
1. Se pune la fiert apa cu 300 g de zahar.
2. Se spala caisele si se curata de samburi. Optional, se curata caisele de coaja; pe masura ce se curata, se pun intr-un vas cu apa rece pentru ca fructele sa isi pastreze culoarea.
3. Cand apa clocoteste, se adauga fructele. Se aduce din nou la fierbere compotul de caise si se lasa sa fiarba 5 - 10 minute, la foc mic.
4. Se gusta compotul de zahar si se mai adauga, dupa gust.
Compotul de caise este in acelasi timp un mod de a pastra savoarea caiselor pentru lunile reci de iarna. In acest scop se prepara compotul de caise direct in borcane, fierband fructele la bain-marie:
1. Se fierbe apa cu zaharul, 2-3 minute, si se raceste (sa fie fierbinte dar nu clocotita); de obicei se pune mai putina apa decat pentru compotul pe care il consumam proaspat vara. Deci pentru conserva compotul de caise se pregateste mai concentrat iar iarna ii putem adauga apa si mai dam un clocot.
2. Caisele se prepara in mod similar: se spala, se curata de samburi, eventual de coaja. Se aranjeaza fructele in borcane.
3. optional: se desface in siropul de compot 1 pastila de aspirina;
4. Se adauga siropul in borcane, peste caise. Se leaga borcanele de compot cu celofan umezit si se pun la fiert la bain-marie. Cand apa incepe sa clocoteasca se da focul mic si se lasa sa fiarba inca 30 de minute. Se stinge focul insa se lasa borcanele de compot in apa, pana cand aceasta s-a racit.