Ingrediente compot de gutui: 1 kg gutui
400 g zahar
2 l apa
optional: 1/5 baton scortisoara
Modul de preparare a retetei: Se pune la fiert apa cu zaharul si scortisoara.
Gutuile se spala, se curata de coaja. Se taie apoi gutuile in 4 si se scot samburii si partile pietroase. Se taie gutuile in felii si se pun in apa care clocoteste. Se lasa compotul de gutui pe foc pana cand gutuile sunt bine fierte.
Compotul de gutui poate fi pastrat la borcane. Pentru a prepara compot de gutui pe care sa il pastram pentru iarna, se pune mai putina apa. Astfel, pentru 1 kg de gutui folosim numai 1 l de apa si 250 g de zahar. Gutuile se pregatesc ca pentru compotul pe care il consumam proaspat, insa tinem gutuile in apa numai 2-3 clocote. Se iau apoi gutuile cu lingura de supa si se aranjeaza in borcane. Se toarna siropul peste ele, se pune capacul borcanelor sau se leaga cu celofan si se pun la fiert la bain-marie inca 30 - 50 minute. Se lasa borcanele cu compot de gutui sa se raceasca in apa in care au fiert.