Ingrediente galuste cu prune:
prune
400 g cartofi
100 g faina
25 de zahar
un pahar cu pesmet
unt pentru prajit pesmetul
Modul de preparare a retetei:
Cartofii se spala si se fierb in coaja, in apa cu 1/2 lingurita de sare. Cand furculita intra usor in ei se scurg de apa si se curata de coaja, api se paseaza. Se amesteca faina si 1 lingura de zahar.
Prunele se spala si se curata de samburi. In fiecare pruna, in locul samburelui, se pune 1 lingurita de zahar, eventual amestecat cu putina scortisoara.
Se umezesc mainile cu apa si se formeaza galustele, intinzand coca, punand cate o pruna si apoi formand galustele de forma rotunda.
Galustele cu prune se fierb in apa, cat sa le cuprinda: se pune pe foc o cratita mare cu apa, cand incepe sa clocoteasca galustele. Cand apa incepe din nou sa clocoteasca se da focul mic sa nu se sfarame galustele si se fierb timp de 10 -15 minute. Cand galustele cu prune se ridica la suprafata inseamna ca sunt fierte. Se scot galustele cu prune din apa cu lingura de spuma si se pun pe o farfurie; este bine sa le acoperim pentru a nu se usca pana pregatim pesmetul.
Se topeste untul intr-o tigaie si se caleste pesmetul pana devine auriu. Se amesteca apoi cu 4-5 linguri de zahar si se tavalesc galustele cu prune fierbinti prin el, sa le acopere pe toate partile.