Ingrediente gulas de vita:
1/2 kg carne de vita
2-3 cepe (200 g.)
1 conserva mica de rosii in suc
1 lingura boia dulce
1 lingurita boia iute
1 lingurita de faina
2 linguri smantana
2 catei de usturoi
100 ml vin (sau 1 lingurita otet)
4-5 linguri ulei
sare, piper
Modul de preparare a retetei:
Intr-o cratita de 3 l se incinge uleiul si se caleste un pic ceapa si usturoiul, tocate. Intre timp se taie bucati carnea de vita, perpendicular pe directia fibrelor musculare.
Cand ceapa devine sticloasa se adauga carnea, se acopera cratita si se lasa sa se caleasca impreuna cateva minute, la foc mic. Dupa 5 minute se presara boia, sarea, vinul si rosiile din conserva, impreuna cu sucul de rosii. Se adauga si apa, cat sa acopere carnea. Se acopera din nou cratita si se lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 2 ore.
Cand carnea este bine fiarta si gulasul este suficient de scazut se freaca faina cu 2 linguri de smantana si 2-3 linguri de sos din gulas, apoi se adauga in mancare pentru a ingrosa sosul. Se potriveste mancarea de sare si piper, astfel incat gulasul de vita sa aiba un gust placut, picant.