ngrediente stufat (ostropel) cu carne (pasare, miel, porc, vita, iepure):
400 g carne de pasare (miel, porc, vita, iepure)
1 ceapa mare sau 1 legatura de ceapa verde
1 capatana mijlocie de usturoi sau 1 legatura de usturoi verde
250 ml suc de rosii
optional 500 g spanac verde
ulei
sare
Modul de preparare a retetei:
Se toaca ceapa si se pune la calit, in undelemn, la foc mic. Daca folosim usturoi verde, se toaca si acesta si se caleste impreuna cu ceapa. Daca folosim usturoi uscat il vom pune spre sfarsit, pentru a-si pastra aroma. La stufat se poate pune si spanac verde. In acest caz, spanacul se curata, se spala, iar frunzele de spanac se fierb 3-5 minute in apa cu putina sare. Spanacul se scurge, se taie marunt si se adauga la stufat, peste ceapa si usturoiul care se calesc.
Se adauga carnea taiata in bucati si se amesteca, sa se prajeasca un pic la suprafata. Se adauga 1/2 lingurita de sare si, daca este necesar, 2-3 linguri de apa, apoi se acopera si se lasa stufatul sa fiarba. Daca stufatul se pregateste cu ceapa verde si spanac, in general verdeturile folosite vor lasa suficienta apa dupa ce le punem sare. Stufatul se fierbe inabusit, in cratita acoperita, la foc mic, pana cand furculita intra usor in carne. Timpul necesar fierberii difera in functie de carnea folosita, de la 30 minute pentru pui pana la 1-1 1/2 ore pentru carne de vaca.
Faina se dizolva in sucul de rosii (sau in bulion si apa) si se toarna peste stufat cand carnea este deja patrunsa si frageda, altfel carnea va ramane tare. Se mai fierbe 3-5 minute, amestecand sa nu se prinda, se potriveste de sare si apoi se ia de pe foc.